
Cieniutkie naleśniki 🥞
Składniki (ciasto):
- 1-2 banany
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ½-1 szklanka mleka z nerkowcy (lub innego)
- 2 jajka
- Olej rzepakowy
Składniki (dodatki):
- Masło orzechowe
- Śliwki
- Syrop agave lub syrop klonowy
- Nasiona chia do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W misce zblendować 2 banany.
- Dodać mąkę ryżową i orkiszową.
- Dodać jajka i mleko (wedle uznania – im więcej tym cieńsze naleśniki)
- Całość zblendować.
- Smażyć na dobrej jakości oleju rzepakowym.
- Podawać posmarowane masłem orzechowym, z śliwkami i syropem lub w inny ulubiony sposób 🙂
- Całość posypać nasionami chia.
P.S. Można zrobić większą porcję – ważne, by pamiętać, że obie mąki powinny być w równych proporcjach 🙂
Smacznego!
D.

