Bukmacher i kasyno internetowe Mostbet to popularny operator gier w Polsce, oferujący klientom szeroki wybór zakładów na wydarzenia sportowe i gry kasynowe online. Zasoby internetowe firmy zapewniają szeroką gamę wydarzeń, wysokie kursy, różne bonusy i promocje, darmowe zakłady, darmowe spiny i szybkie wypłaty. Do Mostbet możesz zalogować się z dowolnego urządzenia i grać w dowolnym miejscu dzięki naszej aplikacji mobilnej!
deser,  jedzenie,  przepisy,  zdrowie

Energetyczne batony :)

Tak dobre, że znikają jeszcze ciepłe! 😋 Ale oprócz tego, że pyszne, to jeszcze pełne wartościowych składników odżywczych! Mówi się, że powinniśmy zjeść około 30 różnych produktów dziennie – tu w jednym przepisie możemy mieć aż około 20 różnych składników – wszystko dla utrzymania potrzebnej nam różnorodności dla naszego ukłądu pokarmowego! Pamiętajmy – różnorodność w jedzeniu jest kluczem zdrowia! 👌🌱💪🌱


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  •  6-7 daktyli
  • garść orzechów ziemnych
  • 4-5 orzechów brazylijskich (opcjonalnie)
  • garść pestek dyni
  • garść nasion słonecznika
  • garść migdałów/nerkowcy/orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka siemienia lnianego/nasion chia
  • garść moreli/fig (opcjonalnie)
  • garść czereśni (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego lub innego
  • 2-3 łyżki miodu/agawe/inny słodzik (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • sól

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Do miski wsyp płatki owsiane i suszone owoce (morele/figi pokrój na mniejsze kawałki)
  3. W blenderze, na drobne kawałki zmiksuj orzechy i dodaj je do miski.
  4. Następnie w blenderze zmiksuj daktyle  wsyp je do miski.
  5. Następnie w blenderze zmiksuj czekoladę na drobne kawałki i wsyp ją do miski.
  6. Dodaj 1 jajko i 1 banana do miski.
  7. Dodaj masło orzechowe, miód/inny słodzik i szczyptę soli.
  8. Dobrze wszystko wymieszaj (najlepiej ręką).
  9. Wyłóż blaszkę (o wymiarach około 25 cm x 25 cm, może być mniejsza, może być większa – zależeć od tego będzie tylko grubość batoników) papierem do pieczenia.
  10. Rozsmaruj masę na papier i mocno przyduś.
  11. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
  12. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij całość z blaszki (razem z papierem).
  13.   Poczekaj aż masa ostygnie.
  14. Pokrój na batony (najlepiej ok. 2-3 cm szerokie)

Smacznego!

D.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

Ustawienia tej strony wykorzystują pliki cookies, by szybciej i przyjemniej korzystać z przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.

Zamknij