
Energetyczne batony :)
Tak dobre, że znikają jeszcze ciepłe! 😋 Ale oprócz tego, że pyszne, to jeszcze pełne wartościowych składników odżywczych! Mówi się, że powinniśmy zjeść około 30 różnych produktów dziennie – tu w jednym przepisie możemy mieć aż około 20 różnych składników – wszystko dla utrzymania potrzebnej nam różnorodności dla naszego ukłądu pokarmowego! Pamiętajmy – różnorodność w jedzeniu jest kluczem zdrowia! 👌🌱💪🌱
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 6-7 daktyli
- garść orzechów ziemnych
- 4-5 orzechów brazylijskich (opcjonalnie)
- garść pestek dyni
- garść nasion słonecznika
- garść migdałów/nerkowcy/orzechów włoskich
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 1 łyżka siemienia lnianego/nasion chia
- garść moreli/fig (opcjonalnie)
- garść czereśni (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki masła orzechowego lub innego
- 2-3 łyżki miodu/agawe/inny słodzik (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 banan
- sól
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Do miski wsyp płatki owsiane i suszone owoce (morele/figi pokrój na mniejsze kawałki)
- W blenderze, na drobne kawałki zmiksuj orzechy i dodaj je do miski.
- Następnie w blenderze zmiksuj daktyle wsyp je do miski.
- Następnie w blenderze zmiksuj czekoladę na drobne kawałki i wsyp ją do miski.
- Dodaj 1 jajko i 1 banana do miski.
- Dodaj masło orzechowe, miód/inny słodzik i szczyptę soli.
- Dobrze wszystko wymieszaj (najlepiej ręką).
- Wyłóż blaszkę (o wymiarach około 25 cm x 25 cm, może być mniejsza, może być większa – zależeć od tego będzie tylko grubość batoników) papierem do pieczenia.
- Rozsmaruj masę na papier i mocno przyduś.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij całość z blaszki (razem z papierem).
- Poczekaj aż masa ostygnie.
- Pokrój na batony (najlepiej ok. 2-3 cm szerokie)
Smacznego!
D.


Zobacz również

Orzechy w miodzie
7 lipca, 2022
Batony z płatków owsianych – wersja z piekarnika :)
23 sierpnia, 2021