Miska zdrowia !
Zdecydowanie to moja najlepsza sałatka, czy raczej sposób na przemycenie ogromnej liczby surowych warzyw w smaczny sposób. 🙂 Jest taaaak pyszny, a jednocześnie dostarcza tyle witamin i składników odżywczych, że, z ręką na sercu mogę powiedzieć, że po zjedzeniu człowiek czuje się po prostu zdrowiej 🙂
Bazą jest pokrojona na kawałki – czerwona kapusta, która jest niekwestionowanym źródłem przeciwutleniaczy, a jednocześnie, stanowi tu idealny komponent smakowy 🙂
Składniki:
- Czerwona kapusta
- Ogórek
- Marchewka
- Papryka czerwona/zielona/żółta
- Biała rzepa/rzodkiewka
- Awokado
- Twaróg wędzony/feta (około 3 łyżek – opcjonalnie)
- Oliwa z oliwek ( ok. 1 łyżka)
- Sok z cytryny (około 1 łyżka)
- Jakaś kiszonka (najlepiej kiszona kalarepa, ale może tez być burak, rzodkiewka, marchewka, czy ogórek)
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Obrać ogórka i marchewkę.
- Pokroić czerwoną kapustę, marchewkę, paprykę, awokado i ogórka w cienkie paski.
- Pokroić rzodkiewkę/rzepę i kiszonkę na plasterki.
- Pokroić fetę/twaróg wędzony.
- W miseczce ułożyć: czerwoną kapustę, na to warzywa: awokado, paprykę, marchewkę, ogórka, rzepę/rzodkiewkę i kiszonkę.
- Posypać serem feta/twarogiem.
- Skropić sokiem z cytryny i oliwą.
- Posolić i popieprzyć do smaku.
Smacznego!
D.