Zdecydowanie to moja najlepsza sałatka, czy raczej sposób na przemycenie ogromnej liczby surowych warzyw w smaczny sposób. 🙂 Jest taaaak pyszny, a jednocześnie dostarcza tyle witamin i składników odżywczych, że, z ręką na sercu mogę powiedzieć, że po zjedzeniu człowiek czuje się po prostu zdrowiej 🙂
Bazą jest pokrojona na kawałki – czerwona kapusta, która jest niekwestionowanym źródłem przeciwutleniaczy, a jednocześnie, stanowi tu idealny komponent smakowy 🙂
Składniki:
Czerwona kapusta
Ogórek
Marchewka
Papryka czerwona/zielona/żółta
Biała rzepa/rzodkiewka
Awokado
Twaróg wędzony/feta (około 3 łyżek – opcjonalnie)
Oliwa z oliwek ( ok. 1 łyżka)
Sok z cytryny (około 1 łyżka)
Jakaś kiszonka (najlepiej kiszona kalarepa, ale może tez być burak, rzodkiewka, marchewka, czy ogórek)
Sól, pieprz
Wykonanie:
Obrać ogórka i marchewkę.
Pokroić czerwoną kapustę, marchewkę, paprykę, awokado i ogórka w cienkie paski.
Pokroić rzodkiewkę/rzepę i kiszonkę na plasterki.
Pokroić fetę/twaróg wędzony.
W miseczce ułożyć: czerwoną kapustę, na to warzywa: awokado, paprykę, marchewkę, ogórka, rzepę/rzodkiewkę i kiszonkę.
Ustawienia tej strony wykorzystują pliki cookies, by szybciej i przyjemniej korzystać z przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.