Batony z płatków owsianych – wersja z piekarnika :)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 6-7 daktyli
- Garść orzechów ziemnych
- Garść pestek dyni
- Garść nasion słonecznika
- Garść migdałów
- Garść żurawiny
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 banana
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
- W blenderze, na drobne kawałki zmiksować daktyle, orzechy ziemne, migdały, słonecznik i pestki dyni.
- Roztrzepać jajko w osobnej miseczce.
- W misce wymieszać płatki owsiane i żurawinę z resztą składników.
- Dodać szczyptę soli.
- Wyłożyć blaszkę (o wymiarach około 25 cm x 25 cm, może być mniejsza, może być większa – zależeć od tego będzie tylko grubość batoników) papierem do pieczenia.
- Rozsmarować masę na papier i mocno przydusić.
- Włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć całość z blaszki (razem z papierem).
- Poczekać aż masa ostygnie.
- Pokroić na batony.
P.S Jeżeli wydaje Ci się, że masa się nie trzyma, dodaj trochę miodu, pół banana lub 1 łyżkę masła orzechowego, a jeżeli jest za bardzo klejąca to trochę płatków owsianych.
Smacznego!
D.