Jak przemycić świeże warzywa do obiadu? czyli makaron z pesto z jarmużu :)
Z cyklu – jak przemycić surowe warzywa tak by wszystkim smakowało, czyli pesto w roli głównej 🙂
Osobiście nie przepadam za zielonymi koktajlami, piję je więc bardziej z rozsądku 🙂 Jednak jeżeli chce szybko zaserwować sobie dawkę świeżych warzyw takich jak jarmuż, szpinak, pietruszka czy rukola i przy okazji rozkoszować się daniem – w takich przypadkach makaron z pesto to moje kulinarne go-to.
Niniejsze pesto opiera się na jarmużu, który zawiera bogactwo składników odżywczych, a który – powiedzmy sobie szczerze – czasem trudno przemycić w wersji surowej do jadłospisu tak, by każdy zjadł ze smakiem – na szczęście w pesto sprawdzi się idealnie 🙂
W tej wersji przedstawiam makaron z cukinii (przepis tutaj), ale równie pyszny jest każdy inny makaron 🙂
Składniki:
- Kilka garści jarmużu
- Suszone pomidory w oleju (ok. 5 sztuk)
- 1-2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
- Płatki drożdżowe (⅔ łyżki lub więcej)
- Sok z cytryny – ok. 1 łyżeczka
- kilka listków bazylii
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Pokroić suszone pomidory, czosnek i jarmuż.
- W blenderze kielichowym zmiksować wszystkie składniki.
- W razie potrzeby dodać oliwy.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z ulubionym makaronem 🙂
Smacznego!
D.