Puszyste placuszki dyniowe
Jak jesień to… puszyste placuszki z dyni z jabłkiem 🥞🍎🧡
Bo dynia nie tylko dobra na Haloween 🎃, ale przede wszystkim w jesiennym wydaniu żywieniowym! 🍂🧡🍁
Składniki:
- 2 jajka 🥚🥚
- 2 szklanki mąki jaglanej/orkiszowej
- 1 banan 🍌
- 7-8 łyżek puree z dyni*
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5-2 szklanki mleka z nerkowcy lub innego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu 🍯 lub innego słodzika
- Szczypta kardamonu, goździków mielonych, gałki muszkatałowej lub przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- Garść rodzynek i żurawiny (opcjonalnie)
- 1 średniej wielkości jabłko (opcjonalnie) 🍎
- Olej rzepakowy do smażenia (najlepiej taki w ciemnej butelce)
Wykonanie:
- W misce zblendować jajka, banana, mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, przyprawy i miód.
- Obrać i pokroić jabłko na małe kawałeczki.
- Do masy dodać rodzynki, żurawinę oraz jabłko.
- Wymieszać.
- Smażyć na oleju rzepakowym 🙂
- W razie potrzeby dodać więcej mleka.
- Podawać z ulubionymi owocami i jogurtem, masłem orzechowym i musem z jabłek lub dżemem 😉
- puree z dyni – upieczona dynia (najlepiej hokkaido, 180 st. 50 minut), po przestudzeniu obrana ze skórki i zblendowana (ewentualnie miąższ po wydrążeniu można ugotować w szklance wody przez ok. 15 minut) lub gotowe puree 🙂
Smacznego!
D.