Pieczona granola
Nie ma jak to… domowa granola !
Nadaje się do śniadań (zamiast płatków z mlekiem 🥣 – patrz TUTAJ). Ale można też ją podawać z jogurtem (wersja w słoiczku np. do szkoły/pracy), jako dodatek do smoothie, deserów, czy acai (przepis tutaj).
Składniki:
- 1 opakowanie płatków owsianych 500 gram
- Słonecznik – 1,5-2 szklanki
- Płatki migdałów/pokrojone inne orzechy – 0,5 szklanki
- Płatki kokosa/wiórki kokosowe (opcjonalnie)
- Nasiona chia – 3-4 łyżki (opcjonalnie)
- Siemię lniane – 3-4 łyżki (opcjonalnie)
- Miód/inny słodzik (agawe/syrop klonowy)- 6-7 łyżek
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Masło orzechowe (lub inne np. z orzechów włoskich, nerkowcy czy słonecznika) – 5- 6 łyżek
- Pokruszona gorzka czekolada (opcjonalnie, około 200 g)
- Suszone owoce – rodzynki/żurawina/jagody goji/czereśnie suszone (co tylko mamy pod ręką)
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misce zmieszać płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałów (lub pokrojone inne orzechy), nasiona chia i siemię lniane.
- Na patelni/małym garnuszku delikatnie rozpuścić olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód.
- Wlać zawartość patelni/garnuszka do miski.
- Całość wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut, W połowie pieczenia można delikatnie wymieszać.
- Po upieczeniu, ostudzić, dodać pokruszoną czekoladę i suszone owoce.
- Wymieszać.
- Przełożyć do słoiczków 🙂
Smacznego!
D.