Sos kurkowy ze szpinakiem
Składniki:
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula żółta
- 3 ząbki czosnku
- Kurki (ok. 200 g)
- Szpinak (⅚ dużych garści) (alternatywnie – koperek/pietruszka)
- Śmietana 18% /mleko z nerkowcy/śmietanka roślinna
- Sos sojowy
- Płatki drożdżowe (3 łyżki lub więcej)
- Sól, pieprz
- Makaron spaghetti/ryż
Wykonanie:
- Pokroić 1 cebulę żółtą, czerwoną,3 duże ząbki i kurki czosnku.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane/oliwę/inny tłuszcz.
- Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć.
- Dodać kurki i podsmażyć.
- Dodać szpinak.
- Zabielić śmietaną (jeżeli używamy śmietany 18% – należy ją wcześniej zahartować w osobnej miseczce, roślinną śmietanę/mleko można wlać bezpośrednio na patelnię).
- Dodać sos sojowy i płatki drożdżowe.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z makaronem spaghetti lub ryżem.
Smacznego!
D.