Spaghetti z cukinii z sosem z awokado
Propozycja na lekki obiad lub kolację – spaghetti z cukinii z kremowym sosem awokado 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 duża cukinia
- Kilka garści szpinaku (można pominąć)
- 1 awokado
- Sok z cytryny (1-2 łyżki)
- Kilka listków bazylii (można pominąć)
- Opcjonalnie – 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Do dekoracji – pomidorki/kiełki/prażone pestki/orzechy
Wykonanie:
- Zblenduj 1 awokado z sokiem z cytryny, bazylią, solą, pieprzem i opcjonalnie czosnkiem.
- Za pomocą obieraczki, obierz całą cukinię (skórkę i środek) aż zostaną trudne do obrania resztki, które można pokroić na mniejsze cząstki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek/olej z awokado/inny,
- Na patelnię wrzuć cukinię, podsmaż 2 minuty, dodaj szpinak.
- Smaż cały czas mieszając około 3-4 minuty. Spaghetti z cukinii ma nadal być twarde. Szpinak ma być delikatnie rozmiękły.
- Przełóż szpinak z cukinią do miseczki. Dodaj sos z awokado.
- Udekoruj pomidorkami/kiełkami/pestkami/orzechami.
Smacznego!
D.