jedzenie, obiad, przepisy, zdrowie Spaghetti z cukinii z sosem z awokado 25 sierpnia, 2021 / Brak komentarzy Propozycja na lekki obiad lub kolację – spaghetti z cukinii z kremowym sosem awokado 🙂 Składniki (2 porcje): 1 duża cukinia Kilka garści szpinaku (można pominąć) 1 awokado Sok z cytryny (1-2 łyżki) Kilka listków bazylii (można pominąć) Opcjonalnie – 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Do dekoracji – pomidorki/kiełki/prażone pestki/orzechy Wykonanie: Zblenduj 1 awokado z sokiem z cytryny, bazylią, solą, pieprzem i opcjonalnie czosnkiem. Za pomocą obieraczki, obierz całą cukinię (skórkę i środek) aż zostaną trudne do obrania resztki, które można pokroić na mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek/olej z awokado/inny, Na patelnię wrzuć cukinię, podsmaż 2 minuty, dodaj szpinak. Smaż cały czas mieszając około 3-4 minuty. Spaghetti z cukinii ma nadal być twarde. Szpinak ma być delikatnie rozmiękły. Przełóż szpinak z cukinią do miseczki. Dodaj sos z awokado. Udekoruj pomidorkami/kiełkami/pestkami/orzechami. Smacznego! D.