Rozgrzewająca tajska zupa kimchi
Masz ochotę na coś w azjatyckim klimacie? I do tego coś rozgrzewającego, pożywnego i banalnego w wykonaniu?
W takim razie polecam zupkę kimchi 😉
Składniki:
- Kimchi ostre (1 słoik, ok. 11 zł w lidlu)
- Imbir (ok. 5-6 cm)
- 2-3 ząbki czosnku
- Sos pomidorowy (1/2 szklanki)
- Mleko kokosowe (1 puszka)
- Krewetki (opcjonalnie, ilość według uznania, ale około 400 g)
- Pieczarki (ok. 200 g)
- Pęczek kolendry
- Pęczek szczypiorku
- Sezam (ok. 3-4 łyżki)
- Sos sojowy (ok. 4-5 łyżek)
- Limonka (½ lub więcej)
- Pieprz, sól
- Makaron ryżowy (cienki lub grubszy)
Wykonanie:
- Pokroić cebulę, czosnek, szczypiorek i kolendrę.
- Obrać i pokroić imbir oraz pieczarki.
- W dużym garnku podsmażyć cebulę.
- Dodać kimchi, imbir, czosnek oraz sos pomidorowy.
- Zalać mlekiem kokosowym.
- Dodać krewetki, makaron i pieczarki.
- Podgotować około 10 minut.
- Dodać sos sojowy, sezam oraz sok z limonki.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Na koniec dodać ½ kolendry) i posiekany szczypiorek.
- Serwować udekorowane pozostałą kolendrą.