Letni chłodnik z buraka z czosnkiem
Pewnie to ostatni moment na chłodnik w tym sezonie letnim, dlatego warto skorzystać jeszcze z okazji i uraczyć się tym przepisem 🙂
Składniki:
– 4/5 buraków
– 1 botwinka (opcjonalnie)
– 1/2 ząbki czosnku
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 duży ogórek
– 1 duży jogurt grecki/naturalny (ewentualnie wegański, aczkolwiek trzeba się liczyć ze zmianą smaku)
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek szczypiorku
– 5-6 jajek
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– Czosnek granulowany
– Sól, pieprz
– Szczypta ksylitolu
Wykonanie:
1. Umyte i obrane buraki oraz botwinkę (razem z liśćmi) pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka i zalać wodą.
2. Dodać pokrojony i obrany czosnek.
3. Buraki, botwinkę i czosnek ugotować do miękkości, a następnie ostudzić.
4. Podczas gotowania buraków i botwinki – pokroić ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek oraz ugotować jajka.
5. Po ugotowaniu jajek – obrać je i pokroić.
6. Buraki i botwinkę przełożyć do miski. Dodać pokrojony ogórek i rzodkiewkę oraz około 4/5 koperku i szczypiorku.
7. Do miski wlać wywar z buraków (lepiej mniej, i dolać później w miarę potrzeby).
8. Dodać jogurt i wymieszać.
9. Przyprawić do smaku chłodnik solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ksylitolem.
10. Przełożyć do miseczek i udekorować pozostałym szczypiorkiem i koperkiem oraz jajkiem 🙂
Smaczego!
D.