Bukmacher i kasyno internetowe Mostbet to popularny operator gier w Polsce, oferujący klientom szeroki wybór zakładów na wydarzenia sportowe i gry kasynowe online. Zasoby internetowe firmy zapewniają szeroką gamę wydarzeń, wysokie kursy, różne bonusy i promocje, darmowe zakłady, darmowe spiny i szybkie wypłaty. Do Mostbet możesz zalogować się z dowolnego urządzenia i grać w dowolnym miejscu dzięki naszej aplikacji mobilnej!
jedzenie,  obiad,  przepisy,  zdrowie

Letni chłodnik z buraka z czosnkiem

Pewnie to ostatni moment na chłodnik w tym sezonie letnim, dlatego warto skorzystać jeszcze z okazji i uraczyć się tym przepisem 🙂


Składniki:

– 4/5 buraków

– 1 botwinka (opcjonalnie)

– 1/2 ząbki czosnku

– 1 pęczek rzodkiewki

– 1 duży ogórek

– 1 duży jogurt grecki/naturalny (ewentualnie wegański, aczkolwiek trzeba się liczyć ze zmianą smaku)

– 1 pęczek koperku

– 1 pęczek szczypiorku

– 5-6 jajek

– 1/2 łyżki soku z cytryny

– Czosnek granulowany

– Sól, pieprz

– Szczypta ksylitolu

 

Wykonanie:

1. Umyte i obrane buraki oraz botwinkę (razem z liśćmi) pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka i zalać wodą.

2. Dodać pokrojony i obrany czosnek.

3. Buraki, botwinkę i czosnek ugotować do miękkości, a następnie ostudzić.

4.  Podczas gotowania buraków i botwinki – pokroić ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek oraz ugotować jajka.

5. Po ugotowaniu jajek – obrać je i pokroić.

6. Buraki i botwinkę przełożyć do miski. Dodać pokrojony ogórek i rzodkiewkę oraz około 4/5 koperku i szczypiorku.

7. Do miski wlać wywar z buraków (lepiej mniej, i dolać później w miarę potrzeby).

8. Dodać jogurt i wymieszać.

9. Przyprawić do smaku chłodnik solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ksylitolem.

10. Przełożyć do miseczek i udekorować pozostałym szczypiorkiem i koperkiem oraz jajkiem 🙂


Smaczego!

D.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

Ustawienia tej strony wykorzystują pliki cookies, by szybciej i przyjemniej korzystać z przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.

Zamknij