Ciasto dyniowo-jabłkowe
Ostatnia chwila na dynię i szybkie ciasto na weekend 🍎🥧🍎
Składniki:
- 4 jajka
- 10 łyżek mąki orkiszowej
- 4 jabłka – obrane, pokrojone na małe kawałeczki
- Ok. 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kosteczkę
- 10 łyżek oleju (kokosowego/rzepakowego)
- 10 łyżek jakiegoś słodzika np. 5 łyżek miodu i 5 łyżek syropu klonowego lub 10 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść żurawiny, rodzynek i pokruszonych orzechów (opcjonalnie)
- Jeżeli ciasto jest zbyt zbite można dodać mleka np. Z nerkowcy
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.
- W misce dobrze wymieszać mąkę, jajka, olej, cynamon, proszek do pieczenia/sodę, 10 łyżek wybranego słodzika.
- Dodać jabłka, pokrojone kawałeczki dyni, opcjonalnie żurawinę, rodzynki i czekoladę.
- Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem rzepakowym.
- Piec około 35-40 minut.
Smacznego!
D.