Krem z pieczonych buraków z fetą lub wędzonym twarogiem
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Oliwa z oliwek/masło klarowane
- 5-6 buraków
- Tymianek (ok. 1 łyżkę)
- Ser kozi (np. feta) lub ser twarogowy wędzony (!)
- Świeży rozmaryn/tymianek do dekoracji
- Sól, pieprz
- Sos sojowy
Wykonanie:
- Buraki umyć, pokroić na mniejsze części, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 1 h.
- Upieczone buraki ostudzić i obrać.
- W garnuszku na oliwie z oliwek/maśle klarowanym przesmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek.
- Dodać buraki i tymianek.
- Chwilę podsmażyć.
- Dodać bulion i zagotować.
- Po zagotowaniu, przestudzić i zblendować ręcznym blenderem.
- W razie konieczności dodać wody.
- Dodać sosu sojowego do smaku.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z fetą bądź wędzonym serem twarogowym.
- Udekorować rozmarynem lub tymiankiem.
P.S. można również delikatnie zabielić śmietanką lub jej wegańską wersją 🙂
Smacznego!
D.