Zupa Misoshiru z łososiem
Idealna na rozgrzanie w coraz chłodniejsze jesienne dni 🍂🍁. Misoshiru jest też moją alternatywą rosołu na (nie tylko) niedzielny obiadek lub w kryzysowej sytuacji przeziębienia. 🙂
Składniki:
- Bulion warzywny (ok. 2 l)
- 1 pasta miso shiru
- Sos sojowy (ok. 3 łyżki)
- Marchewka
- Imbir – około 2 cm lub więcej
- Wodorosty wakame (ok. 5 łyżek)
- Sezam (3-4 łyżki)
- Łosoś (najlepiej dziki) – ok. 700/800 g lub więcej
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Kimchi (ostre, opcjonalnie)
Wykonanie:
- Do bulionu warzywnego dodać pokrojony i obrany imbir.
- Dodać 1 pastę misoshiru i rozcieńczyć wodą w miarę potrzeby.
- Dodać 3 łyżki sosu sojowego.
- Marchewkę obrać z 1 warstwy i obieraczką obrać resztę marchewki tak by powstały długie paski.
- Dodać do zupy marchewkę, kawałki wodorostów wakame (ok. 5 łyżek) oraz 3-4 łyżki sezamu.
- Dodać pokrojonego i obranego ze skóry łososia.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut do ścięcia się łososia.
- W tym czasie pokroić szczypiorek.
- Podawać w miseczce wraz z szczypiorkiem i łyżką kimchi.
Smacznego!
D.